De apartheid en de periode daarna

Van 1820 tot 1994 werd zuid Afrika geregeerd door blanken van Britse en Hollandse afkomst. Ze vormden een groep en voor zwarten was er geen plaats in die groep. Ze hadden geen stemrecht en werkten als goedkope arbeidskrachten.

In de jaren 50 van de vorige eeuw heeft de blanke regering besloten tot apartheid. Toen werden alle rechten van de zwarten hun afgenomen : ze moesten in aparte bussen rijden, ze moesten naar scholen voor zwarten, ze mochten alleen op voor zwarte bestemde bankjes zitten. Ze werden gedwongen om in de "townships" aan de rand van de stad te gaan wonen.

Alleen blanken Apartheid

De advocaat Nelson Mandela werd de leider van het ANC (African National Congress) die strijd voerde om gelijke burgerrechten voor de zwarte bevolking en om een wettelijk gekozen regering te krijgen. In 1964 werd hij om politieke redenen levenslang in de cel gezet op "Robbeneiland".

In de jaren 70 / 80 kwam er veel opstand tegen de blanke regering en internationale verzet tegen de apartheid.

President de Klerk zorgde ervoor dat Mandela in 1990 werd vrijgelaten. De blanke en Zwarte partijen waren toen al aan het praten. In 1994 werd de apartheid afgeschaft. Op 27 april 1994 werd Nelson Mandela president van Zuid Afrika en het ANC werd de grootste politieke partij.